Mijn ervaring met Skype 5 – My experience with Skype 5 (Dutch)

Enige tijd geleden werd ik min of meer gedwongen om Skype naar Skype 5 te updaten, omdat de oude Skype steeds slechter ging werken. Of dat nu wel verstandig was…?

Skype neemt nu een derde van mijn beeldscherm in beslag. Dat is ronduit belachelijk. Ik gebruik Skype ook om mee te bellen, maar helaas gaat dat met Skype 5 in de helft van de gevallen mis. Bijv. als een nummer in gesprek is, dan krijg ik geen in-gesprektoon, maar een “internal error”, zodat ik geen idee heb van wat er aan de hand is tot ik het met een gewone telefoon probeer.

De gebruikersnaam van een gebruiker is alleen te zien in de groene bel-button in het profiel. Dat vind ik wel een hele rare plek om zulke essentiële informatie te tonen. Dan zien de meeste buttons er ook nog eens heel anders uit dan de standaard Mac OS X-buttons, wat nogal onwennig aanvoelt.

De enige manier om een chat te sluiten schijnt command-W te zijn (ofwel appeltje-W) of Close Conversation uit het File-menu, terwijl het in de vorige Skype mogelijk was om gewoon een button aan te klikken om een chat te sluiten. Het duurde me weken om hier achter te komen.

Een andere volstrekt belachelijke verandering van Skype is de weergave van on-line contacten in een apart venster, de “Contact Monitor”, terwijl het onmogelijk is diezelfde lijst op te nemen in de contact-lijst aan de linker kant van het venster. Het is werkelijk van de gekke dat Skype het meest essentiële onderdeel van het programma, de on-line contactlijst, niet in het hoofdvenster van het programma laat zien.

Screen_shot_2011-03-31_at_12

Nog een probleem is het ontbreken van een knop om de contactlijst aan de linker kant van het venster te doen verdwijnen. Op dit moment kun je alleen maar op zoek naar een onzichtbare scheidslijn aan de rechter kan van de linker schuifbalk en als je die gevonden hebt kun je de breedte van de contactlijst aanpassen en eventueel verbergen. Heel onhandig, omdat veel mensen die scheidslijn nooit vinden.

Een nieuwe bug is er de oorzaak van dat de instelling “Identify SMS messages by…” verkeerd wordt weergegeven. Volgens mijn Skype-account op de website worden mijn SMS-jes, die ik via Skype verstuur, met mijn eigen telefoonnummer als afzender op de mobieltjes van de ontvanger getoond, maar in de Skype preferences staat dat mijn Skype naam wordt weergegeven. Deze instelling wordt dus fout weergegeven. (Ik heb dit gecontroleerd en de ontvanger ziet wel degelijk mijn nummer, omdat ik dit op de website zo heb ingesteld).

Omdat zoeken naar mensen in Skype-me modus de laatste tijd niet goed meer werkte heeft Skype er maar voor gekozen deze feature helemaal weg te laten. Ooit, lang geleden, was het juist deze feature die mij over de streep trok om Skype als alternatief voor ICQ te gaan gebruiken. Voor zover ik weet, bestaat er nu geen enkel programma meer met een dergelijke feature (misschien nog het Poolse Gadu-gadu; hoe zit dat eigenlijk met MSN, dat ik niet gebruik?).

Voordelen zijn er bijna niet, wel enkele verbeteringen in de “lekker belangrijk”-categorie. De foto’s worden op de Mac-versie nu net als op de Windows-versie groot weergegeven, indien mogelijk. Een bug die het volgen van de mood messages steeds weer uitschakelde is nu gerepareerd.

Leuk is voor sommigen ook dat Growl-notifcations nu beter zijn in te stellen en aan je eigen voorkeuren aan te passen. Bovendien kun je nu alle geluidseffecten in één keer uitschakelen. Je kunt er ook voor kiezen Skype op alle speakers en koptelefoons etc. te laten horen als de “telefoon” overgaat. Dat laatste is wel handig.

Een ander nieuwigheidje is de mogelijkheid om door je contacten te bladeren in een soort cover-flow-modus. Helaas is dit in een professionele werkomgeving een volstrekt nutteloze functie, omdat deze manier van zoeken veel te langzaam is.

Je kunt nu al je contacten in het rechter gedeelte van het Skype venster bekijken door op Skype in de Contacts-sectie in de contactlijst (links) te klikken. Helaas neemt deze lijst (rechts) zoveel ruimte in beslag, dat het onmogelijk is om in één oogopslag, of eventueel twee oogopslagen, een goed overzicht van al je contacten te krijgen. Het is onmogelijk om een compactere weergave van deze lijst te verkrijgen.

Misschien had ik de kleine probleempjes uit Skype 2.8 maar voor lief moeten nemen. Wat mij betreft is Skype er echt op achteruit gegaan en als je geen directe noodzaak ziet om te updaten, dan raad ik het je ten zeerste af. Heb je al geupdate en mocht je willen downgraden, dan kun je hier de versie van jouw keuze vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*